Iedereen geniet van deze gezonde appelkruimeltaart!
Er zitten geen gluten in, geen tarwe, geen geraffineerde suikers, geen lactose en het is ook nog eens lactosevrij én vegan! Kan dat allemaal echt in één taart? JA! Dat kan zeker! Want deze heerlijkheid is gemaakt met amandelmeel en plantaardige boter. En weet je dat hij nét zo smaakt als een (ongezondere) appelkruimeltaart die je eerder hebt geproefd.
Ik maakte deze laatst toen mijn dochter op visite kwam. Zij eet veganistisch, dus wou ik graag iets maken wat ook voor haar geschikt was. Zelf zit ik natuurlijk met mijn tarwe- en geraffineerde suikerintolerantie. En dan wil ik ook rekening houden met manlief, die mijn gezondere baksels als snel niet zoet en dus niet lekker vindt. Dit taartje viel echt bij iedereen in de smaak en is een grote aanrader!
Wanneer ga jij aan de bak met dit recept?
Misschien heb je alle ingrediënten al in huis, misschien moet je er nog een paar halen. Bij elke supermarkt kan je hier voor slagen, dus dat is makkelijk.
En weet je? Dit taartje staat echt binnen 30 minuten in de oven! Kind kan de was doen!
Succes en geniet ze!
Appelkruimeltaart
Equipment
- mixer
- oven
- springvorm Ø 18 cm
Ingrediënten
- 70 gram plantaardige boter floraplant bijv.
- ½ citroen rasp
- 80 gram ruwe rietsuiker
- 180 gram amandelmeel
- 2 grote appels Elstar, Jonagold, Goudreinet
- 1 theelepel citroensap
- 2 theelepels kaneel
- 75 gram rozijnen (biologisch)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180° C en bekleed de springvorm met het bakpapier.
- Was de rozijnen en wel ze 15 minuten in heet water. Dep ze daarna droog met een keukenpapiertje.
- Klop de plantaardige boter met een mixer romig. Doe dan 50 gram rietsuiker erbij en mix het door. Voeg dan de rasp van ½ citroen en het amandelmeel toe en mix het met deeghaken of lekker met de hand tot een soepel deeg.
- Pak ⅔ van het deeg en verdeel dit over de bodem en randen (ca. 1½cm) van de springvorm. Druk dit goed aan.
- Zet de springvorm in de voorverwarmde oven en bak de bodem 5 minuten. Haal het uit de oven en laat dit 5 minuten afkoelen. (Laat de oven nog wel aan staan).
- Ondertussen schil je de appels en snijd ze in blokjes of schijfjes; wat jij wil. Doe ze in een kom met de rozijnen, 30 gram rietsuiker, citroensap en kaneel en meng goed door. Daarna kan dit op de bodem gelegd worden. Verkruimel het restant deeg over de appelvulling.
- Bak de taart ca. 50 minuten tot het goudbruin is en heerlijk ruikt.Laat hem ca. 1 uur afkoelen voor je hem uit de springvorm haalt. Mijn ervaring is dat hij het beste aan snijdt als je hem zeker eerst 2 uur in de koelkast zet. (Bodem blijft wat kruimelig).Geniet ervan!
Ik zit op het randje van Diabetes type 2. Mag ik dan wel geraffineerde rietsuiker gebruiken? Het recept lijkt me heerlijk.
Hoi Meriam,
Voor deze medische vraag kan je beter terecht bij jouw arts of diëtist. Die weet beter wat je wel of niet kan nemen. Ik doe geen uitspraken over medische dingen.
Overigens maak ik gebruik van ongeraffineerde rietsuiker.
Het is zéker een heerlijk recept!