Glutenvrije en geraffineerde suikervrije basistaart waar je van zal smullen!
Gelukkig zijn er steeds meer glutenvrije producten, waaronder bakmixen, te koop in de supermarkten. Een hele mooie ontwikkeling voor iedereen die geen gluten verdraagt! Een paar jaar geleden werden er uit de tarwe de gluten gehaald, waardoor mensen met een intolerantie voor tarwe deze glutenvrije producten niet konden gebruiken. Op dit moment zie je geen gluten én geen tarwe meer, wat natuurlijk ontzettend fijn is! Wat ik wel lees op de verpakking, is dat er suiker (of dextrose bijv.) in zit, wat ik ook niet verdraag.
Vandaar dat ik aan het experimenteren ben geweest met een lekker taartje, zonder tarwe en zonder geraffineerde suikers, die ook nog eens glutenvrij is. En tadaaa…. dit is ‘m geworden! Is het geen plaatje? Een smeuïge cake met heerlijke tussenlaagjes, zodat je een stapeltaartje krijgt!
En weet je wat het leuke is? Jij kan hem nu ook maken! Het is echt niet zo moeilijk als hij er uit ziet!
Succes en geniet ervan!
Glutenvrije en geraffineerde suikers vrije basistaart
Equipment
- mixer
- oven
- weegschaal
Ingrediënten
- 110 gram roomboter op kamertemperatuur
- 160 gram ruwe rietsuiker
- 1 theelepel vanille extract
- 1 snufje zout
- 2 eieren op kamertemperatuur
- 100 gram amandelmeel
- 60 gram boekweitmeel
- 2 theelepels bakpoeder (glutenvrij)
- 25 gram maïzena (glutenvrij)
- 1 sinaasappel; rasp
- 150 ml karnemelk
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175°C
- Bekleed een springvorm van Ø 24 cm met bakpapier.
- Doe de boter, rietsuiker, vanille extract en zout in een (meng)kom en mix dit met de mixer tot een romig mengsel. Dit duurt een paar minuten.
- Mix één voor één de eieren er door.
- Meng het amandelmeel, boekweitmeel, maïzena, bakpoeder en sinaasappelrasp door elkaar, en voeg dan de helft hiervan toe aan het botermengsel. Klop dit rustig door elkaar. Voeg de helft van de karnemelk toe en klop dit ook erdoor. Dan het laatste meel mengsel erdoor, en vervolgens ook het laatste karnemelk.
- Doe dit in de springvorm, strijk glad en bak het ca. 30-35 minuten, tot het gaar is. Dit kan je controleren door er een (saté)prikker in te steken; als deze er droog uit komt, is de taart gaar.
- Laat het afkoelen op een rooster.
Hallo Annemiek,
Even een vraagje: ik wil voor mijn kleindochter in Nieuw Zeeland dit als basis recept gebruiken voor haar verjaardagskaart. Heb je een tip voorbij wat ik als vervanger voor maizena kan gebruiken. Hebben ze hier niet.
Ik hoor graag van je
Hoi Anneje,
Je zou het kunnen vervangen door amandelmeel of xanthaangom bijvoorbeeld. Dit kan wel invloed hebben op de consistentie van de taart.
Wat je beter zou kunnen doen, is om het meelmengsel in het geheel te vervangen door bijv. bloem van Doves Farm (wordt ook wel Freee from genoemd). Dit geeft een beter resultaat.
Succes met bakken!
hallo Annemiek,
deze taart ziet er heerlijk uit! Zou het recept graag uitproberen, maar heb je een tip hoe ik de eieren kan vervangen?
groetjes Annemarie
Hoi Annemarie,
Misschien kan je eens zoeken naar hoe je het beste de eieren kan vervangen; ik kan je daar helaas geen antwoord op geven.
Ik weet dat Marike Bol bakt zonder eieren (volgens mij vervangt ze deze door appelmoes). Zoek haar eens op op Pinterest of Instagram! Op deze kanalen kan je in ieder geval meer informatie vinden over ei vervangers in gebak.
Succes!
Groetjes, Annemiek