Gezond eten is gezond leven

Elk jaar op 7 april staat in het teken van de Wereldgezondheidsdag. De bedoeling van deze dag is om ziektes bespreekbaar te maken die anders in de taboe sfeer blijven hangen. (Bron: Wikipedia). En elk jaar heeft een nieuw thema. Voor 2021 is het thema: Samen voor een eerlijkere, gezondere wereld.

Ik ben van mening dat gezond eten gestimuleerd moet worden. Nu wordt er vaak de voorkeur gegeven aan goedkoop eten boven gezond, waarbij dat goedkoop eten vaak niet zo goed is voor je lijf. En terwijl ik dit schrijf, hoor ik op de achtergrond het journaal, waarin gesproken wordt van het invoeren van een suikertaks. Ik ben vóór! Ook zijn er al tijden geluiden hoorbaar vanuit telers, groenteboeren, supermarkten én wetenschappers die de BTW op groente en fruit willen verlagen. (In 2019 is het BTW tarief van 6% naar 9% gegaan; nu wordt er gepleit voor het ongedaan maken hiervan, of zelfs verlagen tot 5%!). Want wat is het geval? De prijs van groente en fruit is de afgelopen jaren veel harder gestegen dan dat van ongezonde producten. Dat is toch eigenlijk bizar!

Maar wat houdt gezondheid, gezond zijn voor jou nu in?

Deze vraag stelde ik vandaag op social media. Voor de één betekent het: niet ziek zijn en voor anderen lekker sporten, gezond eten, gezond leven.

Vroeger stond ik nooit stil bij mijn gezondheid; ik was toch gezond? Ik sportte toch veel? Ik at toch gezond?

Totdat ik extreem moe werd… Ik had het ijskoud (verwarming op 25, dikke trui aan en onder een dekentje en ik had het nóg koud!). Ik bleek een intolerantie te hebben voor o.a. tarwe, geraffineerde suiker en varkensvlees….

Hoe meer ik mij verdiep in deze materie, hoe meer mensen ik spreek die verkeerd reageren op bepaalde voedingsstoffen (denk aan lactose en gluten bijvoorbeeld). Inmiddels ben ik expert geworden op het bakken van heerlijke, feestelijke, “gezonde” gebakjes en koeken! Rekening houdend met ieders wensen. Omdat het voor iedereen een feestje is!

Wil jij ook iets heerlijks, wat goed is voor jóuw lijf? Stuur me een berichtje via de contactpagina en ik ga voor jou een feestje maken!

app me en ik reageer zo snel mogelijk